Składniki:
- kapusta pekińska, grubo pokrojona
- pęczek cebuli dymki, posiekanej
- pęczek rzodkiewek, pokrojonych w półplasterki
- 2-3 marchewki, pokrojone w słupki
- 1 papryczka chili (bez pestek)
- 1 łyżeczka czerwonej papryki (suszonej w kawałkach)
- 4-5 ząbków czosnku
- 1cm imbiru
- 0.5 cm kurkumy
- 1 płat nori (lub inne glony - by dodać smaku umami)
- 2-3 łyżki soli
- woda (przegotowana i ostudzona)
Kapustę solę, dodaję wodę w takiej ilości by przykryła kapustę. Odstawiam na minimum 3 godziny (w tym czasie kapusta wstępnie się ukisi). Następnie odcedzam kapustę i mieszam z pozostałymi warzywami.
Papryczkę chili, czerwoną suszoną paprykę, czosnek, imbir, kurkumę i nori umieszczam w małym naczyniu i blenduję z dodatkiem kilku łyżek wody na pastę.
Pastę dodaję do warzyw, mieszam porządnie i przekładam do słoików (zostawiam kilka centymetrów miejsca na ew. sok i gazy). Odstawiam kimchi na 4-5 dni w ciepłe miejsce, odgazowuję raz dziennie. Po tym czasie przekładam do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz