wtorek, 14 marca 2017

Zupełnie-nie-tradycyjna matcha latte ;)


Od jakiegoś czasu delektujemy się przepysznym napojem matcha latte, czyli herbaty matcha z dodatkiem mleka roślinnego, ubitego. Przygotowuję go w zupełnie nietradycyjny sposób, a mianowicie przy użyciu blendera kielichowego Vitamix :) Wiem, że można bambusową miotełką, ale w blenderze łatwiej, szybciej... Poza tym, dopiero eksperymentujemy z matcha i nie posiadam bambusowych akcesoriów ;) Dla tych, którzy wolą słodsze napoje sugeruję zwiększenie ilości syropu z agawy (lub innego słodzidła) - tak bardziej smakuje mojej Najstarszej Córce.

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 łyżeczki matcha
  • 250ml mleka roślinnego (tłustego: owsianego, migdałowego, sojowego)
  • 250ml wrzątku
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję ok. 30 sekund, po czym przelewam do filiżanek /kubków.

1 komentarz:

  1. Super przepis :) Dla wzmocnienia pozytywnego efekty dobrze jest przefiltrować wodę porządnym filtrem ...mieszkańcy miast z niesmaczną kranówką pewnie się zgodzą...my mamy filtr na ujęciu wody pod zlewem w kuchni, dzbankowe filtry nie dawały rady.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...