poniedziałek, 26 czerwca 2017

Kokosowy krem (ala Rafaello)

Bardzo prosty w wykonaniu krem kokosowy, który jedliśmy z goframi z samopszy. Resztki wykorzystałam jako polewę /"lukier" do ciasta makowego (takiego: makowiec japoński). Krem przygotowałam w blenderze kielichowym Vitamix - najważniejsze, to zmielić wiórki kokosowe na niskich obrotach, aż powstanie z nich masło, a następnie dodać pozostałe składniki; połączyć je już można na najwyższych obrotach. Próbowałam kiedyś włączyć od razu wysokie oborty i efekt nie był zadowalający...

Składniki:
  • 200g wiórki kokosowych nieodtłuszczonych (używam raw, z Zielonego Smaku)
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki płynnego miodu /syropu z agawy
  • ok. 150ml przegotowanej i ostudzonej wody (wodę najlepiej dodawać stopniowo, aż do uzyskania odpowiadającej konsystencji)
Wiórki umieściłam w kielichu blendera, który następnie uruchomiłam i pozostawiłam na niskich obrotach (w Vitamixie na poziomie 4), aż wiórki się zmieliły i zamieniły w masło. Musiałam im przy tym trochę pomagać upychadłem.

Następnie dodałam sól, miód i wodę. Wymieszałam na najwyższych obrotach.

2 komentarze:

  1. Super jest ten kremik! Nawet nigdy takiego nie jadłam i nie wpadłabym nigdy, żeby taki przyrządzić. Dziękuje za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam na przyszłość :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...