niedziela, 8 lutego 2015

Oswajamy orkisz! Gulasz z ciecierzycą i gotowanym orkiszem

Pyszne, sycące danie, w sam raz na zimowe popołudnia /wieczory. By oszczędzić czasu można użyć ciecierzycy z puszki. Ja zwykle gotuję ją w szybkowarze (co znacznie skraca czas i oszczędza energię) w większej ilości, by potem mieć pod ręką. Oprócz dodania do gulaszu, można ją zużyć w zupie, dodać do makaronu albo zrobić przepyszne chrupiące grzanki (które równie dobrze mogą służyć za przekąskę, zjadanie samodzielnie).

Składniki:
  • 3 szkl ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
  • 2 cebule, posiekane w kostkę
  • 3-5 marchewek, pokrojonych
  • 1/4 kapusty białej, posiekanej drobno
  • 200-300g pieczarek, pokrojonych w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki oliwy /masła sklarowanego
  • ok. 100g przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
  • ok. 3/4 szkl wody
  • ugotowany orkisz (lub ulubiony chleb albo ryż /makaron, itd...)
  • przyprawy: kurkuma, sól morska, kmin rzymski, kolendra
Na oliwie zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek, a po chwili kurkumę, zmielony kmin rzymski i kolendrę. Chwilę razem dusiłam po czym wrzuciłam marchew, pieczarki i kapustę. Dodałam przecier pomidorowy i wodę. Gotowałam na małym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie dodałam ugotowaną ciecierzycę. Warzywa z ciecierzycą dusiłam jeszcze przez kolejne 30 minut.

Podałam z ugotowanym orkiszem (lub kromką razowego chleba domowego, takiego), posypane natką pietruszki.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...