Składniki:
- 3 szkl ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
- 2 cebule, posiekane w kostkę
- 3-5 marchewek, pokrojonych
- 1/4 kapusty białej, posiekanej drobno
- 200-300g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki oliwy /masła sklarowanego
- ok. 100g przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
- ok. 3/4 szkl wody
- ugotowany orkisz (lub ulubiony chleb albo ryż /makaron, itd...)
- przyprawy: kurkuma, sól morska, kmin rzymski, kolendra
Na oliwie zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek, a po chwili kurkumę, zmielony kmin rzymski i kolendrę. Chwilę razem dusiłam po czym wrzuciłam marchew, pieczarki i kapustę. Dodałam przecier pomidorowy i wodę. Gotowałam na małym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie dodałam ugotowaną ciecierzycę. Warzywa z ciecierzycą dusiłam jeszcze przez kolejne 30 minut.
Podałam z ugotowanym orkiszem (lub kromką razowego chleba domowego, takiego), posypane natką pietruszki.
Bardzo fajny przepis !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis !
OdpowiedzUsuń