wtorek, 17 lutego 2015

Prosta pasta ze słonecznika

Jedna z naszych ulubionych past słonecznikowych. Niezwykle prosta i szybka w wykonaniu - wystarczy tylko wziąć garść słonecznika, uprażyć go na suchej patelni i zmielić (u nas zwykle zostają jakieś małe kawałeczki, które w ogóle nam nie przeszkadzają, ale jeśli wolisz gładką pastę miksuj ją odpowiednio długo lub użyj urządzenia wysokoobrotowego), dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. I voila!

Składniki:
  • 1 szkl uprażonych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • kilka łyżek przegotowanej wody
Słonecznik mielę przy pomocy blendera ręcznego. Dodaję przecier pomidorowy i czosnek oraz tyle łyżek wody by otrzymać pożądaną konsystencję (ok. 3-4 łyżki); dokładnie mieszam. Przekładam do słoika.

Gotową pastę można przechowywać do 3-4 dni w lodówce.

2 komentarze:

  1. Właśnie kupiłam ziarna słonecznika :) Pasta powstanie obowiązkowo !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...