Jedna z naszych ulubionych past słonecznikowych. Niezwykle prosta i szybka w wykonaniu - wystarczy tylko wziąć garść słonecznika, uprażyć go na suchej patelni i zmielić (u nas zwykle zostają jakieś małe kawałeczki, które w ogóle nam nie przeszkadzają, ale jeśli wolisz gładką pastę miksuj ją odpowiednio długo lub użyj urządzenia wysokoobrotowego), dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. I voila!
Składniki:
- 1 szkl uprażonych ziaren słonecznika
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- kilka łyżek przegotowanej wody
Słonecznik mielę przy pomocy blendera ręcznego. Dodaję przecier pomidorowy i czosnek oraz tyle łyżek wody by otrzymać pożądaną konsystencję (ok. 3-4 łyżki); dokładnie mieszam. Przekładam do słoika.
Gotową pastę można przechowywać do 3-4 dni w lodówce.
Właśnie kupiłam ziarna słonecznika :) Pasta powstanie obowiązkowo !
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowała! :)
Usuń