piątek, 20 lutego 2015

Obłędny krem buraczany z mlekiem kokosowym

Upiekłam sporo buraków. Część z nich wylądowała w tarcie, a pozostałą postanowiłam wykorzystać w zupie. Planowałam zrobić zupę krem z dodatkiem chrzanu, ale nie wiedziałam jak ją "ukonkretnić" ;) Po małym rozeznaniu w necie znalazłam przepis na krem buraczany z dodatkiem kokosowego mleka (oryginał tutaj). Zrobiłam go nieco inaczej; wyszedł bardzo smaczny. Choć, ze smutkiem przyznam, dzieciom nie zasmakował (poza Najmłodszym, który jest na etapie poznawania smaków i zajada się wszystkim). A mnie smakował bardzo i chętnie bym go powtórzyła!

Składniki:
  • ok. 700g upieczonych buraków, pokrojonych w kostkę (3 maleńkie pokroiłam w paseczki i użyłam do ozdobienia zupy)
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1-2 łyżki masła sklarowanego
  • 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • kawałek imbiru, posiekany
  • 1 puszka mleka kokosowego (najlepiej o prostym składzie: kokos + woda)
  • 1.5 szkl wody
  • przyprawy: kurkuma, sól morska, pieprz
  • zielona pietruszka, drobno posiekana
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle, dodałam czosnek, imbir, buraki; chwilę razem dusiłam po czym zalałam warzywa wodą i mlekiem kokosowym. Gotowałam ok. 30 minut. Doprawiłam solą, pieprzem i kurkumą. Zmiksowałam blenderem ręcznym.

Ciepłą zupę przelałam do naczyń, ozdobiłam pokrojonym w paseczki burakiem, posypałam pietruszką.

2 komentarze:

  1. Ostatnio zachwyciłam się pieczonymi burakami. Twoją zupę na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone buraki są przepyszne - ja w każdym razie uwielbiam :) A w tej zupie smakują na prawdę super.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...