Składniki:
- ok. 700g upieczonych buraków, pokrojonych w kostkę (3 maleńkie pokroiłam w paseczki i użyłam do ozdobienia zupy)
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 1-2 łyżki masła sklarowanego
- 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- kawałek imbiru, posiekany
- 1 puszka mleka kokosowego (najlepiej o prostym składzie: kokos + woda)
- 1.5 szkl wody
- przyprawy: kurkuma, sól morska, pieprz
- zielona pietruszka, drobno posiekana
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle, dodałam czosnek, imbir, buraki; chwilę razem dusiłam po czym zalałam warzywa wodą i mlekiem kokosowym. Gotowałam ok. 30 minut. Doprawiłam solą, pieprzem i kurkumą. Zmiksowałam blenderem ręcznym.
Ciepłą zupę przelałam do naczyń, ozdobiłam pokrojonym w paseczki burakiem, posypałam pietruszką.
Ostatnio zachwyciłam się pieczonymi burakami. Twoją zupę na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPieczone buraki są przepyszne - ja w każdym razie uwielbiam :) A w tej zupie smakują na prawdę super.
Usuń