piątek, 6 lutego 2015

Ryż z jabłkami. Nowa odsłona

Ryż z jabłkami w wersji mało słodkiej (więc kto woli słodszą może, tak jak moja młodsza córeczka, dodać sobie syropu klonowego), mocno jabłkowej z dodatkiem prażonych migdałów. Jak to zwykle u nas bywa - ryż pełnoziarnisty, jabłka ekologiczne, cukier nierafinowany, itd... ;) Migdały uprażyłam w trakcie zapiekania ryżu - poniżej formy żaroodpornej umieściłam foremkę z garścią migdałów; wyjęłam po kilkunastu minutach (zanim migdały zdążyły się spalić :P)

Składniki:
  • 1.5 szkl razowego ryżu, ugotowanego w 2 razy większej ilości osolonej wody 
  • 900 ml  musu jabłkowego (najlepiej domowego, mój był w zasadzie bez cukru)
  • 1/2 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)
  • 2 łyżki cukru dark muscovado
  • kilka kawałków masła
  • 1/2 szkl prażonych migdałów, posiekanych
  • przyprawy: cynamon (w sporej ilości - dodawaliśmy go już do gotowej potrawy, każdy ile chciał), po szczypcie kardamonu, anyżu, imbiru
  • syrop klonowy (ewentualnie)
Ugotowany ryż wymieszałam z mlekiem i przyprawami. Przełożyłam połowę do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy. Na górę wyłożyłam połowę musu jabłkowego, który posypałam 1 łyżką cukru muscovado. Powtórzyłam warstwy. Na wierzchu ułożyłam kilka kawałków masła. Zapiekałam 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podałam z prażonymi migdałami.

3 komentarze:

  1. Całość bardzo pysznie się prezentuje i na pewno tak smakuje, patrząc na składniki :) Ja także wolę mniej słodkie dania i taki ryż z jabłkami dosładzam niewielką ilością cukru i dzisiaj uświadomiłam sobie, że już bardzo dawno takiego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. taki deser kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba wszystkie dzieci lubią takie dania... ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...