Składniki:
- 1.5 szkl razowego ryżu, ugotowanego w 2 razy większej ilości osolonej wody
- 900 ml musu jabłkowego (najlepiej domowego, mój był w zasadzie bez cukru)
- 1/2 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- 2 łyżki cukru dark muscovado
- kilka kawałków masła
- 1/2 szkl prażonych migdałów, posiekanych
- przyprawy: cynamon (w sporej ilości - dodawaliśmy go już do gotowej potrawy, każdy ile chciał), po szczypcie kardamonu, anyżu, imbiru
- syrop klonowy (ewentualnie)
Ugotowany ryż wymieszałam z mlekiem i przyprawami. Przełożyłam połowę do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy. Na górę wyłożyłam połowę musu jabłkowego, który posypałam 1 łyżką cukru muscovado. Powtórzyłam warstwy. Na wierzchu ułożyłam kilka kawałków masła. Zapiekałam 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podałam z prażonymi migdałami.
Całość bardzo pysznie się prezentuje i na pewno tak smakuje, patrząc na składniki :) Ja także wolę mniej słodkie dania i taki ryż z jabłkami dosładzam niewielką ilością cukru i dzisiaj uświadomiłam sobie, że już bardzo dawno takiego nie jadłam.
OdpowiedzUsuńtaki deser kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńChyba wszystkie dzieci lubią takie dania... ;)
Usuń