Pyszna zupa pieczarkowa, do której dodałam zmiksowane awokado. Co tu dużo mówić - ukryłam je w tej zupie przed wzrokiem (i kubkami smakowymi) mojej starszej córeczki. Zjadła ją ze smakiem! :) Nawet marchewka jej nie przeszkadzała (może dlatego, że została starta i ciężko byłoby ją wyławiać...).
Składniki (na 5-6 porcji):
- 500g pieczarek, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2l wrzątku
- 1 marchew, starta na grubych oczkach
- 1 mała pietruszka, starta na grubych oczkach
- kawałek selera, startego na grubych oczkach
- 4-5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 1 dojrzałe awokado, zmiksowane na gładko
- przyprawy: sól morska, lubczyk, pieprz ziołowy, tymianek, cząber, majeranek, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy
- 2 łyżki oliwy
Na oliwie usmażyłam połowę pieczarek oraz cebulę. Zalałam wrzątkiem, następnie dodałam przyprawy oraz marchew, pietruszkę oraz seler i ziemniaki. Gotowałam ok. 15-20 minut aż warzywa były miękkie. Następnie dodałam zmiksowane awokado. Wymieszałam i podałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz