czwartek, 12 grudnia 2013

Pyszne babeczki jęczmienne z gruszką, orzechami i cynamonem. Bez dodatku cukru


Czas na coś słodkiego - dawno nie było tu takiego przepisu, bo jakoś ostatnio nie mam ochoty na słodkie rzeczy. Tym razem pyszne, jesienno-zimowe babeczki. Można je nawet zjeść jako słodkie, drugie śniadanie. Nasze wylądowały między innymi w śniadaniówce przedszkolnej. Wyszły na prawdę bardzo pyszne!

Składniki (na 12 babeczek):
  • 2 szkl mąki jęczmiennej
  • 3/4 szkl mąki orkiszowej razowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)
  • 1 gruszka, obrana i posiekana w cienkie plasterki
  • 1/3 szkl orzechów włoskich, połamanych na mniejsze części
  • skórka starta z 1/2 cytryny (najlepiej niewoskowanej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej, jeśli ktoś lubi)
  • 1 jajko (najlepiej "0" lub "1")
  • 1/4 szkl syropu klonowego /syropu z agawy
  • 1/4 szkl oleju z pestek winogron
  • ok. 1/4 szkl wody /mleka roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
W większej misce mieszam oba rodzaje mąk z solą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, skórką cytrynową, orzechami i gruszką. W mniejszym naczyniu mieszam płynne składniki (mieszałam je w 500ml szklanym pojemniku-miarce; na końcu wlałam tyle wody, by otrzymać w sumie ok. 400ml płynu). Płynne przelewam do "suchych", mieszam i przekładam do wyłożonej papilotkami formy na 12 muffinek.

Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 23 minuty (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już suche). Studzę na kratce.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...