Kolejna wersja pasty z ciecierzycy. Bardzo smaczna, z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Tradycyjnie powinna jeszcze w niej się znaleźć pasta z sezamu, ale akurat nie miałam jej w domu. I tak wyszła bardzo dobra :)
Składniki:
- 1.5 szkl ugotowanej ciecierzycy
- 4-5 pomidorów suszonych (użyłam takich, które wcześniej musiałam zalać wrzątkiem, by nieco zmiękły)
- 3-4 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Zaczęłam od zmielenia suszonych pomidorów, następnie dodałam do nich ciecierzycę oraz oliwę i zmieliłam na gładką masę (dodałam do niej również 2 łyżki wody, w której moczyły się pomidory). Dodałam czosnek, wymieszałam. Przełożyłam do słoiczka.
Pastę można trzymać w lodówce do tygodnia.
Jaki intensywny kolor! Uwielbiam połączenie ciecierzycy i susz. pomidorów.
OdpowiedzUsuń