Byłyśmy strasznie głodne, ja i młodsza córeczka. Musiałam więc szybko wymyśleć jakieś proste danie. W lodówce miałam tempeh wędzony (więcej o tempehu tutaj), trochę kukurydzy, por oraz groszek w zamrażarce. Danie wyszło bardzo smaczne i pożywne. Chociaż talerz mi się trochę ubabrał i nie było czasu go czyścić ;)
Składniki (na 2 porcje):
- ok. 100g wędzonego tempehu, pokrojony w kostkę
- kawałek pora, posiekany w półplasterki
- garść groszku zielonego (użyłam mrożonego)
- garść kukurydzy (użyłam z puszki, bez dodatku cukru)
- 1-2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, sos sojowy
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Na oliwie udusiłam pora ze szczyptą soli i pieprzu, dodałam zielony groszek oraz trochę wody i dusiłam pod przykryciem ok. 5 minut aż woda odparowała. Następnie dodałam tempeh i sos sojowy, smażyłam ok. 3-4 minuty, dodałam kukurydzę. Chwilę podgrzałam.
Danie przełożyłam na talerze, posypałam koperkiem. Podałam z kiszonym ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz