Składniki na ciasto:
- 1 szkl mąki jęczmiennej
- 1 szkl mąki pszennej /orkiszowej razowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 5-6 łyżek oliwy
- woda, w takiej ilości by powstało elastyczne ciasto
Składniki na farsz:
- ok. 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (użyłam pozostałości z poprzedniego dnia, kasza była ugotowana z porem)
- ok. 1 szkl ugotowanego na parze brokuła, podzielonego na mniejsze kawałki
- 3 jajka, najlepiej "0" lub "1"
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi
- kawałek sera żółtego, startego na grubych oczkach
Wymieszałam wszystkie składniki na ciasto, zagniotłam, rozwałkowałam i przełożyłam do formy na tartę. Ponakłówałam widelcem i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
W międzyczasie przygotowałam farsz - wymieszałam kaszę i brokuła, dodałam do nich przyprawy oraz jajka. Farsz przelałam na podpieczony spód i posypałam go startym serem. Wstawiłam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, tym razem na 25 minut.
Podałam z surówką z kiszonej kapusty i marchewki.
Robię ją tysięczny raz i jeszcze nigdy nie napisałam, że jest spoko... otóż JEST! 😁😁😁
OdpowiedzUsuń