poniedziałek, 3 lutego 2014

Pieczony brokuł z migdałami


W lodówce zalegał mi brokuł, na którego nie miałam za bardzo pomysłu. Nie chciało mi się robić zupy, ani zapiekanki z brokułem. Na szczęście trafiłam na przepis na pieczonego brokuła na ostro, z dodatkiem migdałów (oryginalny przepis tutaj). Trochę go zmodyfikowałam - nie dodałam chili, bo akurat nie miałam, ale i tak wyszedł bardzo dobry. Czasem tak po prostu ugotowany brokuł jest nieco mdły, a ten jest na prawdę przepyszny!

Składniki:
  • 1 brokuł, podzielony na mniejsze części
  • 1/2 szkl migdałów (w całości)
  • 4-5 ząbków czosnku, zmiażdżonych
  • kawałek imbiru, zmiażdżony
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej lub 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) należy dobrze wymieszać i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.

Migdały umieszczamy w osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy na ok. 7-10 minut w piekarniku (można np. pod piekącymi się brokułami, tak jak ja to zrobiłam).

Upieczonego brokuła wrzucamy do miski, dodajemy posiekane uprażone migdały.

2 komentarze:

  1. Brokuł i migdały.. Pycha ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Częsty gość u mnie na obiadach ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...