Składniki (na 4-5 porcji):
- ok. 350 g makaronu razowego (u nas świderki)
- 1 brokuł, podzielony na mniejsze cząstki
- 4-5 ząbków czosnku, posiekanych w plasterki
- kawałek imbiru, startego /zmiażdżonego
- 2 łyżki oliwy /masła sklarowanego rozpuszczonego
- 2-3 łyżki masła sklarowanego
- 2 łyżki mąki (użyłam orkiszowej)
- ok. 300 ml mleka roślinnego (użyłam orkiszowego wymieszanego pół na pól z wodą)
- kawałek sera, drobno startego (użyłam cheddar) - nie jest konieczny, jeśli chcemy mieć danie wegańskie
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki, posiekanej
- przyprawy: sól morska, gałka muszkatołowa
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie.
Brokuł wymieszałam z posiekanym czosnkiem i startym imbirem oraz szczyptą soli. Dodałam do niego rozpuszczone masło sklarowane. Dobrze wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Podczas gdy piekł się brokuł przygotowałam sos beszamelowy. W garnuszku rozpuściłam sklarowane masło, dodałam do niego mąki, następnie zalałam mlekiem, dobrze wymieszałam i gotowałam na małym ogniu, ciągle mieszając. Po zgęstnieniu dodałam do sosu soli oraz świeżo startej gałki muszkatołowej i sera cheddar.
Makaron wymieszałam z sosem i przełożyłam go na talerz. Posypałam obficie pietruszką zieloną. Na wierzchu ułożyłam upieczony brokuł.
Nie znam lepszego obiadu od pysznego makaronu :) Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńCześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)
OdpowiedzUsuń