Składniki:
- opakowanie mrożonych borowików (moje miało 250g)
- 1/4 sporego selera, pokrojonego w kostkę
- 2 małe pietruszki, posiekane
- 1 mały por, posiekany
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki soli morskiej z suszonymi warzywami
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- ok. 1.5-2l wrzątku
W garnku rozpuściłam masło z dodatkiem oliwy, wrzuciłam do niej zamrożone borowiki (tylko je opłukałam, nie rozmrażałam); dusiłam przez chwilę na wolnym ogniu (ok. 5 minut), po czym dodałam warzywa, a po ok. 4-5 minutach zalałam je wrzątkiem i dodałam przyprawy. Gotowałam na wolnym ogniu przez 15 minut. Zmiksowałam blenderem.
Pysznie, sama chętnie bym zrobiła, jednak ja z zasady nie daję grzybów dzieciom,więc będę musiała poczekać aż podrosną, bo dla samej siebie mi się nie chce gotować.Ale przepis zachowam:-)
OdpowiedzUsuń