Składniki (dla 4-5 osób):
- ok. 1 szkl ugotowanej zielonej soczewicy (ze sporą ilością wody, która pozostała z gotowania)
- 3-4 łyżki płatków jaglanych
- 2 małe czerwone cebule, pokrojone w kostkę
- kawałek imbiru, startego lub zmiażdżonego
- 1 marchew, pokrojona w słupki
- 1 mała cukinia, pokrojona w słupki
- kilka liści jarmużu, posiekanego
- 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
- 3-4 łyżki masła sklarowanego
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Soczewicę wraz z wodą wrzuciłam na patelnię, na której wcześniej rozpuściłam łyżkę masła sklarowanego. Kiedy się zagotowała dodałam do niej płatki jaglane. Doprawiłam i odstawiłam z gazu, by płatki wchłonęły nadmiar wody.
Pozostałą część masła rozpuściłam na drugiej patelni. Dodałam cebulę oraz imbir. Chwilę podsmażyłam, a następnie dodałam marchew, po 2-3 minutach cukinię, a po kolejnych 2-3 minutach jarmuż i kukurydzę.
Warzywa i soczewicę z płatkami przełożyłam na talerze.
Taki obiad to ja poproszę! Uwielbiam wielowarzywne dania :)
OdpowiedzUsuń