poniedziałek, 8 czerwca 2015

Słodka tarta z budyniem tapiokowym i morelami

Kilka razy przygotowałam tradycyjny budyń tapiokowy na mleku kokosowym i... niezbyt nam wszystkim smakował. Niby był dobry, ale Dziewczynki zawsze miały problem, by zjeść całą porcję. Resztkę perełek tapioki postanowiłam wykorzystać nieco inaczej - jako element słodkiej tarty. Tym razem budyń przygotowałam na mleku owsianym z dodatkiem cukru muscovado i taka wersja okazała się dla nas strzałem w dziesiątkę ;) Wszystkim bardzo smakowało i musiałam się baaaardzo spieszyć by zrobić zdjęcie...

Składniki na ciasto:
  • 1.5 szkl mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 1850 od Babalskich)
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka cukru dark muscovado
  • ok. 10 dag miękkiego masła
  • woda
Składniki na budyń:
  • 2.5 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)
  • 3/4 szkl perełek tapioki
  • 2 łyżki cukru muscovado (użyłam wersji dark)
  • szczypta soli morskiej
Ponadto:
  • 7-8 moreli wypestkowanych i przekrojonych na połowy
Mąkę wymieszałam z solą i cukrem, dodałam masło oraz taką ilość wody by zagnieść ciasto, które będzie zwarte. Rozwałkowałam ciasto i umieściłam w formie do tarty (23cm). Nakłułam dno widelcem i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 20 minutach wyjęłam spód.

By przygotować budyń zagotowałam mleko owsiane z dodatkiem szczypty soli oraz cukrem muscovado, a następnie dodałam perełki tapioki. Gotowałam na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż perełki były przezroczyste (czyli ok. 25-30 minut).

Na podpieczony spód przelałam budyń, na wierzchu ułożyłam połówki moreli. Wstawiłam ponownie do piekarnika (180 stopni) na 25 minut.

Kroiłam po wystudzeniu. Jeszcze lepiej - po schłodzeniu, ale u nas do tego etapu przetrwał mały kawałek ;)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...