czwartek, 3 listopada 2016

Wegańskie jesienne ciasto dyniowe czekoladowe (chocolate pumpkin pie)

Na blogu Jadłonomii znalazłam przepis na wegańskie pumpkin cream pie o smaku pomarańczowym. Zrobiłam. Zjedliśmy. Smakowało nam. Ale nie wszyscy byli zachwyceni. Na prośbę Młodszej Córeczki przygotowałam zmodyfikowaną wersję czekoladową. I oto przed Państwem czekoladowe ciasto dyniowe z kremem orzechowo-czekoladowym! Pycha! :)

Składniki na spód:
  • 1.5 szkl mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 1850)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • zimna woda (w takiej ilości by zagnieść ciasto)
  • szczypta soli morskiej /himalajskiej
Składniki na farsz:
  • 2 szkl pure dyniowego
  • 4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3/4 szkl nierafinowanego cukru muscovado /syropu klonowego (przy użyciu cukru należy dodać kilka łyżek mleka /wody do ciasta)
  • 1 łyżka skrobi (użyłam ziemniaczanej)
  • 2 kopiaste łyżki karobu
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)
Składniki polewy:
  • 1 szkl daktyli
  • 1 szkl dowolnych orzechów (użyłam włoskich)
  • 3/4 szkl przegotowanej i ostudzonej wody
  • szczypta soli
  • 3 kopiaste łyżki kakao (używam surowego)
Zaczęłam od zagniecienia ciasta - mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, olej kokosowy oraz wodę. Gotowe ciasto rozwałkowałam i przełożyłam do tortownicy (formując również boki, mniej więcej do połowy foremki); dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto odstawiłam.

Wszystkie składniki farszu umieściłam w blenderze, zmieliłam na gładką masę, którą następnie przełożyłam na przygotowany spód.

Ciasto piekłam w kąpieli wodnej przez ok. 1h, w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).

W trakcie, gdy ciasto się piekło przygotowałam krem - wszystkie składniki umieściłam w kielichu blendera (używam Vitamix) i zmieliłam na gładki krem.

Po wystudzeniu ciasto pokryłam kremem.

3 komentarze:

  1. Mniam, musiało smakować bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było przepyszne! I dynia w ogóle nie była wyczuwalna - moje odmawiające ostatnio tego warzywa dzieci domagały się ponownego wykonania tego ciasta (pomimo, że poznały listę składników) :)

      Usuń
  2. Mniam! genialne! Ale bym zjadła..... ojjojjoj:( Niestety musze się zadowolić pomidorową by kcalmar. Zamienisz się?:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...