Składniki na ciasto:
- 2.5 szkl mąki kamut
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 5 dag drożdży świeżych
- 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 3-4 łyżki oliwy
- woda, w takiej ilości by zagnieść elastyczne ciasto
Składniki na sos:
- 1 cebula, posiekana
- 1 marchew, pokrojona w kostkę
- ok. 350 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła sklarowanego
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól morska, pieprz ziołowy, 1-2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
Ponadto:
- dowolny ser, najlepiej 2-3 rodzaje (u nas mozzarella i cheddar)
Drożdże wkruszyłam do szklanki, dodałam cukier, trochę wody oraz mąki (tak, by otrzymać konsystencję gęstej śmietany). Odstawiłam zaczyn by ruszył. Po ok. 20 minutach dodałam drożdżowy zaczyn do pozostałej mąki wymieszanej z solą, po czym wlałam oliwę oraz tyle wody by zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto odstawiłam by wyrosło (moje ciasto leżakowało przez kilka godzin w lodówce).
Na sklarowanym maśle zeszkliłam cebulę, dodałam marchew i dusiłam przez ok. 7-10 minut po czym dodałam pomidorową passatę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, po czym wyjęłam ziele i liść i zmiksowałam warzywa na gładką pastę. Doprawiłam solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Ciasto drożdżowe odgazowałam i rozwałkowałam. Na cieście umieściłam sos oraz starty ser cheddar i pokrojoną w plastry mozzarellę. Piekłam przez 17 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podałam z sałatką ;)
Domowa pizza jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :) Brakuje mi tylko do jej wypieku kamienia, ale to mam nadzieję się wkrótce zmieni... ;)
Usuń