czwartek, 15 maja 2014

Botwinkowa wg Pięciu Przemian


Bardzo lubię botwinkę i cieszę się, że już można ją dostać :) Na pierwszy ogień wykorzystałam ją w prostej zupie botwinkowej wg Pięciu Przemian. Przepis pochodzi z książki Bożeny Żak-Cyran "Jedz i żyj zgodnie z porami roku". Polecam zarówno książkę jak i samą zupę!

Składniki (kolejność wg Przemian):
  • 2l wrzątku, liść laurowy, tymianek (Przemiana Ognia)
  • pęczek młodych buraczków, 2 marchewki, 4-5 ziemniaków, 1 pietruszka, kminek, 1 łyżka sklarowanego masła (Przemiana Ziemi)
  • kawałek pora lub 1 średnia cebula, 2-3 łyżki płatków owsianych (Przemiana Metalu)
  • sól (Przemiana Wody)
  • sok z cytryny, posiekane liście botwinki, 2-3 łyżki jogurtu (Przemiana Drzewa)
Do wrzątku dodałam liść laurowy oraz tymianek, a następnie pokrojone w słupki warzywa z Przemiany Ziemi (można je oczywiście pokroić dowolnie), kminek oraz sklarowane masło. Potem dodałam posiekaną cebulę oraz płatki owsiane i sól. Gotowałam zupę przez ok. 15 minut.

Następnie doprawiłam ją sokiem z cytryny, dodałam liście botwinki oraz 3 łyżki jogurtu.

By powstała zupa wegańska możemy zrezygnować z dodania jogurtu, a zamiast masła sklarowanego użyć oliwy.

2 komentarze:

  1. Wygląda bosko!

    Świetny blog!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...