Składniki:
- 1 cebula, posiekana
- 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 2 pęczki zielonych szparagów (1 kg)
- 2l wrzątku lub rosołu wegetariańskiego (użyłam wrzątek + kostka eko)
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka masła sklarowanego
Zaczęłam od przygotowania szparagów - umyłam je, oderwałam zdrewniałe końce, odkroiłam główki (które odłożyłam na chwilę), a nóżki pokroiłam na mniejsze kawałki.
Na sklarowanym maśle podsmażyłam cebulę, dodałam ziemniaki, a następnie posiekane nóżki szparagów. Dusiłam przez 3-4 minuty, po czym zalałam wrzątkiem i dodałam ekologiczną kostkę bulionową. Gotowałam ok. 15 minut, po czym zmiksowałam ją na gładko i dodałam jogurt.
Podczas gdy zupa się gotowała ugotowałam w lekko osolonej wodzie główki szparagów (2-3 minuty). Odcedziłam i odstawiłam.
Zupę przelałam do miseczek i dodałam do niej ugotowane główki szparagów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz