Składniki na ciasto:
- 2 szkl mąki kamut
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2-3 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
- ciepła woda, w takiej ilości by zagnieść elastyczne ciasto
Składniki na farsz:
- 2 pęczki botwinki
- 100g białego sera koziego
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 3-4 jajka (użyłam "0")
- przyprawy: sól morska, tymianek
Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam i zagniotłam, po czym rozwałowałam i wyłożyłam nim formę na tartę. Spód podpiekłam przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Buraczki i łodygi botwinki posiekałam i poddusiłam na sklarowanym maśle z dodatkiem wody. Po ok. 10 mintach dodałam posiekane liście. Odstawiłam. Po lekkim ostudzeniu dodałam koziego serka oraz przyprawy i jajka. Farsz wylałam na podpieczony spód. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Podałam z sałatką.
Nigdy nie jadłam botwinkowej tarty. Założę się, że jest pyszna.
OdpowiedzUsuń