Czyli crumble z rabarbarem :) Wersja smaczna i zdrowa, bo w kruszonce umieściłam płatki owsiane, orzechy włoskie oraz razową mąkę orkiszową. Deser szybki w przygotowaniu, a owoce można do niego użyć dowolne... Teraz pojawił się rabarbar, więc go wykorzystałam. Lubimy też wersję rabarbarowo-truskawkową!
Składniki (na blachę 23x33cm)
- ok. 1kg rabarbaru, obranego i pokrojonego na kawałki (zużyłam mniej więcej 1300g)
- 1 szkl płatków owsianych
- 3/4 szkl wyłuskanych orzechów włoskich
- 1 szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)
- 4 łyżki nierafinowanego cukru (użyłam trzcinowego) lub jakiejś innej substancji słodzącej
- ok. 100g masła, miękkiego
- szczypta soli morskiej
Pokrojony rabarbar umieściłam w blaszce.
Płatki owsiane wrzuciłam do malaksera i nieco zmiksowałam, by były drobniejsze. Następnie dodałam orzechy oraz mąkę i jeszcze raz włączyłam malakser by zmielił orzechy (nie drobno). Potem dodałam cukier oraz masło i szczyptę soli. Miksowałam aż składniki dobrze się połączyły i zaczęły się kleić.
Kruszonką posypałam rabarbar. Wstawiłam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale i po wystudzeniu jest smaczne :)
To musiało byC pyszne.
OdpowiedzUsuń