Niedawno jadłam placki z cukini w pobliskim lunch barze :) Postanowiłam w domu przygotować podobne, nieco ulepszone pod względem odżywczym ;) Do ich wykonania użyłam ekologicznych jaj oraz mąki razowej orkiszowej (też z ekologicznej uprawy). Sos powstał na bazie pulpy z bio pomidorów. Pyszne smaki!
Składniki na duży talerz pełen placków:
- 2 średnie cukinie, starte na grubych oczkach
- 5-6 jaj ekologicznych (użyłam od zielononóżki, które są dość małe), białka i żółtka osobno
- 5-6 łyżek mąki orkiszowej, użyłam typu 2000
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- masło sklarowane do smażenia
Składniki na sos:
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 2 puszki pomidorów lub 500g pulpy pomidorowej (użyłam takiej)
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie
Zaczęłam od przygotowania cukini - starłam ją na grubych oczkach i dodałam odrobinę soli, by puściłam sok. Odstawiłam.
Następnie zajęłam się przygotowaniem sosu. Cebulę podsmażyłam na sklarowanym maśle, dodałam marchew i chwilę razem dusiłam. Potem dodałam passatę pomidorową, liście laurowe oraz syrop z agawy. Gotowałam na małym ogniu przez 15-20 minut, aż marchew zmiękła, po czym wyjęłam liść laurowy i zmiksowałam sos na gładko. Doprawiłam ziołami oraz octem balsamicznym.
Wróciłam do przygotowania placków. Białka ubiłam na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Do żółtek dodałam oliwę, mleko oraz mąkę, a następnie delikatnie wmieszałam białka. Cukinię odcisnęłam z soku i dodałam do ciasta. Delikatnie wymieszałam.
Placki smażyłam na maśle sklarowanym na złoty kolor. Podałam z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz