piątek, 2 maja 2014

Wiosenna zupa rzeżuchowa

Bardzo smaczna i prosta zupa (pod warunkiem, że ma się pod ręką wywar warzywny). Nieco ostra w smaku, dzięki sporej ilości rzeżuchy. U nas co roku w okresie Wielkiej Nocy rzeżuchy w bród ;) więc część wykorzystujemy właśnie do wykonania tej zupy. Jako podstawę użyłam wegetariańskiego rosołu, ale można też skorzystać z powodzeniem z kostek bulionowych (najlepiej ekologicznych). W zeszłym roku była to nasza zupa wielkanocna, w tym jedliśmy ją nieco później. Myślę, że spokojnie może być zamiennikiem dla tradycyjnego żurku chrzanowego, który w okresie wielkanocnym gości również na stołach.

Składniki (na 4-5 porcji):
  • 1l wegetariańskiego rosołu lub bulionu z kostki ekologicznej
  • 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • ok. 2 szkl rzeżuchy
  • 2 łyżki masła sklarowanego /oliwy
  • 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle, dodałam ziemniaki, dusiłam kilka minut po czym zalałam gorącym rosołem wegetariańskim. Gotowałam, aż ziemniaki zmiękły.

ok. 1.5 szkl rzeżuchy umieściłam w wysokim pojemniku, dodałam 2-3 chochle zupy i zmiksowałam blenderem. Dodałam do pozostałej zupy wraz z gęstą śmietaną. Pozostałą rzeżuchą posypałam gotową zupę.

1 komentarz:

  1. Nigdy bym nie pomyślała, żeby zrobić zupę z rzeżuchy. Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...