Składniki (na 4-5 porcji):
- 1l wegetariańskiego rosołu lub bulionu z kostki ekologicznej
- 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- ok. 2 szkl rzeżuchy
- 2 łyżki masła sklarowanego /oliwy
- 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle, dodałam ziemniaki, dusiłam kilka minut po czym zalałam gorącym rosołem wegetariańskim. Gotowałam, aż ziemniaki zmiękły.
ok. 1.5 szkl rzeżuchy umieściłam w wysokim pojemniku, dodałam 2-3 chochle zupy i zmiksowałam blenderem. Dodałam do pozostałej zupy wraz z gęstą śmietaną. Pozostałą rzeżuchą posypałam gotową zupę.
Nigdy bym nie pomyślała, żeby zrobić zupę z rzeżuchy. Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń