Składniki (na 4 porcje):
- 1.5 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- 0.5 szkl kaszy jaglanej, przepłukanej
- 3-4 daktyle, posiekane
- 2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
- szczypta soli morskiej
- syrop klonowy
- suszona morwa
Mleko zagotowałam, dodałam szczyptę soli oraz posiekane daktyle, a następnie kaszę jaglaną. Gotowałam na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż kasza wchłonęła większość płynu. Zmiksowałam blenderem ręcznym (gdyby kasza była zbyt gęsta należy do niej dolać odrobinę mleka by uzyskać ulubioną konsystencję). Dodałam zmielone siemię lniane.
Budyń przełożyłam do miseczek, polałam syropem klonowym i posypałam suszoną morwą.
Wow wspaniałości. Ja też bardzo lubię jaglankę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!