piątek, 20 czerwca 2014

Wegański sos ogórkowo-ziołowy (na bazie nerkowców)

Pyszna wegańska alternatywa dla sosu jogurtowo-ziołowego! Większość tego sosu została u nas zużyta do pieczonych warzyw, ale równie dobrze smakował na kanapce (jako pasta) z dodatkiem pomidora :) Po nocy w lodówce nieco zgęstniał, więc był idealny na kanapkę.

Składniki:
  • 1 szkl orzechów nerkowca
  • 1 szkl przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 3-4 ogórki zielone, starte na drobnych oczkach i odsączone
  • 1 ogórek kiszony, drobno posiekany
  • 2 łyżki pietruszki zielonej, drobno posiekanej
  • 1 łyżka soku z cyryny
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Orzechy z dodatkiem wody zmiksowałam blenderem ręcznym na gładką pastę. Dodałam pozostałe składniki i wymieszałam; doprawiłam solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...