Składniki (na 4-5 porcji):
- 1 szkl ziaren żyta /pszenicy /orkiszu, namoczone przez noc
- 1-2 cukinie, pokrojone w słupki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
- 1 duża pietruszka /seler, pokrojony w słupki
- 1 łyżka oliwy
- pietruszka zielona, posiekana
- surówka: 1/2 kapusty (posiekanej), sól morska, olej lniany
Zaczynam od surówki - kapustę mieszam z solą i przykrywam talerzem, który obciążam by kapusta puściła sok. Co jakiś czas mieszam. Kapusta stoi i czeka na resztę dania przynajmniej 30 minut. Tuż przed podaniem dodaję 1-2 łyżki oleju lnianego.
Ziarno gotuję w szybkowarze. Odstawiam.
Warzywa duszę na oliwie, aż nieco zmiękną (ale pozostaną nadal jędrne). Mieszam z siekaną pietruszką. Podaję z ugotwanymi ziarnami, z dodatkiem surówki-prasowanki.
Nigdy nie probowałam moczonego ziarna. Aż ciekawa jestem jak ono smakuje.
OdpowiedzUsuń