środa, 18 czerwca 2014

Gotowane ziarno z duszonymi warzywami i prasowanką z kapusty

Czasami mam ochotę na jakąś zmianę i na przykład zamiast tradycyjnego ryżu /kaszy gotuję mniej popularne całe ziarno. Moczę je przez noc, po czym gotuję w szybkowarze, co znacznie skraca czas gotowania. Tym razem mieliśmy ziarno żyta, ale częściej gotujemy orkisz. Do tego trochę warzyw i obiad gotowy ;)

Składniki (na 4-5 porcji):
  • 1 szkl ziaren żyta /pszenicy /orkiszu, namoczone przez noc
  • 1-2 cukinie, pokrojone w słupki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
  • 1 duża pietruszka /seler, pokrojony w słupki
  • 1 łyżka oliwy
  • pietruszka zielona, posiekana
  • surówka: 1/2 kapusty (posiekanej), sól morska, olej lniany
Zaczynam od surówki - kapustę mieszam z solą i przykrywam talerzem, który obciążam by kapusta puściła sok. Co jakiś czas mieszam. Kapusta stoi i czeka na resztę dania przynajmniej 30 minut. Tuż przed podaniem dodaję 1-2 łyżki oleju lnianego.

Ziarno gotuję w szybkowarze. Odstawiam.

Warzywa duszę na oliwie, aż nieco zmiękną (ale pozostaną nadal jędrne). Mieszam z siekaną pietruszką. Podaję z ugotwanymi ziarnami, z dodatkiem surówki-prasowanki.

1 komentarz:

  1. Nigdy nie probowałam moczonego ziarna. Aż ciekawa jestem jak ono smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...