poniedziałek, 16 czerwca 2014

Szybkie danie. Ryż z młodym bobem i cebulką dymką.

Ostatnio preferuję szybkie danie, to zrobiłam w ok. 20-25 minut - ryż ugotowałam w szybkowarze, a młody bób po wrzuceniu do wrzątku gotuję przez 10 minut. Proste i sycące.

Składniki:
  • 1 szkl ryżu brązowego (użyłam okrągłego), ugotowanego w 2 szkl wody
  • ok. 0.5 kg młodego bobu
  • cebulka dymka, posiekana
  • olej lniany (używam budwigowego) lub oliwa
Bób wrzuciłam do osolonego wrzątku. Gotowałam 10 minut, po czym odcedziłam i przepłukałam zimną wodą. Obrałam.

Na talerz wyłożyłam ugotowany ryż oraz bób, dodałam cebulkę dymkę i odrobinę oleju lnianego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...