wtorek, 3 lutego 2015

Tarta z pieczonymi burakami, czerwoną cebulą i gorgonzolą

Lubię piec tarty. Zwykle na słono, na słodko zdarza mi się niezwykle rzadko. Tym razem zjedliśmy (ze smakiem) tartę, w której rolę główną zagrał pieczony burak. Słodki smak czerwonego buraka został przełamany w tej tarcie octem balsamicznym i dopełniony serem gorgonzola. A wszystko zostało umieszczone na razowym (orkiszowym) cieście.

Składniki na ciasto (forma o średnicy 28cm):
  • 1.5 szkl mąki razowej orkiszowej (używam typu 2000)
  • 1/5 łyżeczki soli morskiej
  • 4-5 łyżek oliwy / masła sklarowanego
  • letnia woda (u mnie ok. 3/4 szklanki, ale wszystko zależy od gatunku mąki, wilgotności powietrza; należy użyć tyle wody, by powstało miękkie, elastyczne ciasto)
Składniki farszu:
  • ok. 700g buraków, upieczonych (używam ekologicznych) i pokrojone w kostkę lub paseczki
  • 2-3 cebule czerwone, posiekane w pióra
  • 4-5 łyżek octu balsamicznego
  • 3-4 jajka (używam z chowu ekologicznego)
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • mały kawałek sera gorgonzola, pokruszonego na kawałki
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam, zagniotłam, rozwałkowałam i umieściłam w formie na tartę. Spód wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut, by się podpiekł.

W trakcie, gdy spód się podpiekał przygotowałam farsz. Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle, dodałam ocet balsamiczny - chwilę dusiłam, po czym dodałam pokrojone buraki; doprawiłam solą i pieprzem. Odstawiłam by farsz nieco ostygł, po czym wymieszałam go z jajkami i przełożyłam na podpieczony spód. Na wierzchu tarty ułożyłam kilka kawałków sera gorgonzola.

Tartę wstawiłam ponownie do piekarnika (nadal nagrzanego do 180 stopni), tym razem na 25 minut.

Podałam z sałatką z roszponki.

2 komentarze:

  1. Ja jeszcze nigdy nie robiłam tarty, ale ta Twoja prezentuje się przepysznie ;) Buraki uwielbiam, ale nie przepadam za gorgonzolą, ale myślę, że można ją zastąpić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można, np. jakimś innym serem pleśniowym; roquefort świetnie się nada :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...