sobota, 12 października 2013

Tarta porowa. Na cieście orkiszowym


Uwielbiam pory... W czwartek miałam dostawę świeżych ekologicznych warzyw - w tym między innymi pięknych porów. Postanowiłam od razu je użyć do tarty. Dawno jej nie jedliśmy, więc wszyscy się ucieszyli na taką ewentualność. No, prawie wszyscy ;) Choć, o dziwo, moja starsza córeczka tym razem zjadła z chęcią jeden kawałek, mimo iż tarta nie zawierała ani grama ziemniaków ;)

Składniki na ciasto:
  • 1.5 szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam tupu 2000)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 5 łyżek oliwy
  • ok. 3/4 szkl ciepłej wody (ilość wody zależy od rodzaju użytej mąki)
Składniki na farsz:
  • 3 spore pory, posiekane w półplasterki
  • 3 jajka (używam od "szczęśliwych" kur ;))
  • 1 kulka sera mozzarella, pokrojonego w plastry
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi
Zaczynam od przygotowania ciasta. Łączę mąkę z solą, dodaję do niej oliwę, a następnie wodę. Zagniatam elastyczne ciasto. Rozwałkowuję i wykładam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem i podpiekam ciasto przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Podczas gdy ciasto się podpieka przygotowuję farsz - siekam pory, a następnie zalewam je na chwilę wrzątkiem. Odcedzam, dodaję jajka oraz przyprawy i przekładam na podpieczony spód. Na wierzchu układam plastry sera mozzarella.

Wkładam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, tym razem na 25 minut.

Kroję po lekkim ostudzeniu.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...