czwartek, 10 października 2013

Pizza razowa orkiszowo-amarantusowa


Nasza wariacja na temat pizzy. Na razowym, cienkim cieście z mąki orkiszowej z dodatkiem amarantusowej. Na wierzchu - cebula, pieczarki i ser mozzarella. Cebula i pieczarki zostały wcześniej usmażonej na patelni grillowej. Pyszna!

Składniki na dużą blachę:
  • 2 szkl mąki orkiszowej razowej
  • 1/2 szkl mąki amarantusowej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu /cukru nierafinowanego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • ok. 1.5 szkl wody
  • 4-5 łyżek oliwy
Składniki na sos:
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki domowego sosu pomidorowego (np. takiego) - jeśli nie mam akurat sosu używam po prostu odpowiednio większej ilości przecieru pomidorowego i nieco więcej ziół (np. oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy) oraz zwykle kilka posiekanych kaparów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
Obłożenie:
  • 20 dag pieczarek, pokrojonych w cienkie plastry
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w półplasterki
  • 1 opakowanie sera mozzarella (użyłam małych kuleczek)
  • parmezan, świeżo starty
Zaczynam od przygotowania zaczynu drożdżowego - drożdże wkruszam do szklanki, dodaję łyżeczkę miodu, 1/3 szkl wody oraz 3-4 łyżki mąki. Pozostałą mąkę mieszam z solą. Kiedy drożdże ruszą przekładam je do miski z mąką, dodaję pozostałą wodę oraz oliwę i zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam je na ok. 1h do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce).

Podczas gdy ciasto wyrasta przygotowuję sos - mieszam wszystkie składniki w miseczce - oraz to, czym obłożę pizzę. Tym razem zajęłam się pieczarkami i cebulą, które zgrillowałam na patelni grillowej. Kuleczki mozzarelli poprzekrawałam na połówki.

Nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Ciasto jeszcze raz zagniatam i rozwałkowuję (wiem, wiem, prawdziwej pizzy nie traktujemy wałkiem, ale mnie tak jest wygodniej) i umieszczam na wysmarowanej olejem i wysypanej blasze. Podpiekam je 3-4 minuty.

Na podpieczone ciasto wykładam sos pomidorowy, następnie układam cebulę, pieczarki oraz mozzarellę. Dodatkowo posypuję świeżo startym parmezanem.

Wkładam ponownie o piekarnika, tym razem na 12-13 minut.

Podaję z sałatką - tym razem najprostszą, mieszanka sałat z pomidorami, polana olejem rzepakowym (bio) oraz octem balsamicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...