wtorek, 22 października 2013

Jaglanka z suszonymi śliwkami, siemieniem lnianym i jagodami goji


Kolejna odsłona kaszy jaglanej - jesienna wersja z suszonymi śliwkami, odrobiną cynamonu i jagodami goji, posypana świeżo mielonym siemieniem lnianym. Smakowite danie... ;)

Składniki (na 4 porcje):
  • 3/4 szkl kaszy jaglanej, opłukanej
  • 2 szkl wody
  • 10-12 śliwek suszonych, posiekanych
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 jabłko, starte na grubych oczkach
  • do podania: olej lniany, świeżo zmielone siemię lniane, jagody goji
Do wody wrzucam posiekane śliwki, zagotowuję. Następnie dodaję opłukaną kaszę jaglaną i szczyptę soli. Gotuję ok. 20 minut do czasu aż kasza wchłonie większość płynu.

Doprawiam cynamonem, dodaję jabłko, mieszam i przekładam do miseczek. Do każdej porcji dodaję po 1 łyżeczce oleju lnianego, posypuję siemieniem lnianym oraz jagodami goji.

3 komentarze:

  1. Jakbym widziała moje śniadanie :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo mega zdrowe, pyszne i pożywne. Czego chcieć więcej ;) ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...