Kolejna odsłona kaszy jaglanej - jesienna wersja z suszonymi śliwkami, odrobiną cynamonu i jagodami goji, posypana świeżo mielonym siemieniem lnianym. Smakowite danie... ;)
Składniki (na 4 porcje):
- 3/4 szkl kaszy jaglanej, opłukanej
- 2 szkl wody
- 10-12 śliwek suszonych, posiekanych
- szczypta soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 1 jabłko, starte na grubych oczkach
- do podania: olej lniany, świeżo zmielone siemię lniane, jagody goji
Do wody wrzucam posiekane śliwki, zagotowuję. Następnie dodaję opłukaną kaszę jaglaną i szczyptę soli. Gotuję ok. 20 minut do czasu aż kasza wchłonie większość płynu.
Doprawiam cynamonem, dodaję jabłko, mieszam i przekładam do miseczek. Do każdej porcji dodaję po 1 łyżeczce oleju lnianego, posypuję siemieniem lnianym oraz jagodami goji.
Doprawiam cynamonem, dodaję jabłko, mieszam i przekładam do miseczek. Do każdej porcji dodaję po 1 łyżeczce oleju lnianego, posypuję siemieniem lnianym oraz jagodami goji.
wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńJakbym widziała moje śniadanie :D Pycha!
OdpowiedzUsuńooo mega zdrowe, pyszne i pożywne. Czego chcieć więcej ;) ?
OdpowiedzUsuń