środa, 2 października 2013

Czerwono-żółta zapiekanka z kaszy kuskus. Z papryką, cebulą i selerem

Zapiekanki w sezonie jesienno-zimowym często u nas goszczą. Ta, którą ostatnio przygotowałam jest jedną z naszych ulubionych - kuskus z dodatkiem cebuli (niekoniecznie czerwonej), papryki (tu obowiązkowo - czerwonej ;)), czosnku i zwykle kukurydzy, a tym razem selera naciowego. Przywieźliśmy sobie trochę warzyw ze wsi i musimy je do czegoś zużyć, stąd małe modyfikacje przepisów. W naszych zapiekankach obowiązkowo też na wierzchu musi się znaleźć mozzarella. W wersji wegańskiej, można ją jednak pominąć. Smacznego!

Składniki:
  • 300g kaszy kuskus
  • 500ml bulionu warzywnego (może być z kostki lub do wrzątku dodać przyprawy: paprykę, lubczyk, pieprz, sól; ja wybieram zwykle drugi sposób)
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w półplasterki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
  • seler naciowy (z jednego selera) - używam ekologicznego
  • 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: sos sojowy, sól morska, pieprz ziołowy
  • kuleczki mozzarelli
Kaszę zalewam gorącym bulionem i odstawiam pod przykryciem. Po wchłonięciu płynu dodaję sos sojowy (1-2 łyżki) oraz doprawiam pieprzem ziołowym.

Na oliwie podsmażam cebulę, dodaję paprykę - chwilę razem duszę (ok. 5-8 minut), po czym dodaję posiekany seler naciowy. Wyłączam palnik i dodaję czosnek. Odstawiam.

W naczyniu żaroodpornym umieszczam warzywa, na nie wykładam kaszę oraz pokrojone na połówki kuleczki mozzarelli.

Zapiekam w temp. 180 stopni przez 35-40 minut.

Podaję z sałatką lub surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...