sobota, 15 marca 2014

Nadmiar pietruszki? Upiecz ją! Pietruszka z dodatkiem miodu i imbiru


Kupiłam ostatnio sporo pietruszki ekologicznej. Co tu zrobić z dużą ilością pietruszki? ;) Już jakiś czas temu natrafiłam w internecie na przepis na pieczoną pietruszkę. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam - użyłam mniej miodu (tylko 1 łyżkę, co i tak było dla nas dużą ilością; dla mojej starszej córeczki pietruszka była za słodka...), dodałam imbiru i użyłam masła sklarowanego. Sos również uległ modyfikacji, ponieważ bardzo rzadko mamy w domu majonez; zastąpiłam go więc jogurtem. Do tak upieczonej pietruszki z sosem jogurtowo-czosnkowym przygotowałam sałatkę z jarmużu i czerwonej cebulki. Było pysznie! :)

Składniki:
  • 1 kg pietruszki, przekrojonej na ćwiartki (moja była ekologiczna, więc nie została obrana, a tylko wyszorowana)
  • 1 główka czosnku, przekrojona na pół
  • 3 łyżki  masła sklarowanego
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek imbiru, zmiażdżony
  • gruba sól morska, pieprz ziołowy
  • 4-5 łyżek gęstego naturalnego jogurtu
  • sałatka: jarmuż (posiekany), 1 mała czerwona cebula (pokrojona w pióra), 1 mała marchew (starta na grubych oczkach), 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy, sól morska
Pietruszkę wraz z czosnkiem umieściłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Masło rozpuściłam, wymieszałam z miodem i imbirem. Mieszaniną polałam pietruszkę. Posypałam ją grubą solą morską i pieprzem i umieściłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piekłam 35-40 minut.

W czasie gdy pietruszka się piekła zajęłam się sałatką z jarmużu. Cebulę wymieszałam z octem, miodem i oliwą. Odstawiłam. W oczyszczony i posiekany jarmuż wmasowałam sól, po czym dodałam cebulę z przyprawami. Dobrze wymieszałam i odstawiłam na 15-20 minut. Na końcu dodałam marchew.

Pietruszkę po upieczeniu przełożyłam na talerz. Z upieczonego czosnku zrobiłam sos - wyjęłam go z łupinek i zmiksowałam z jogurtem, odrobiną soli i pieprzu.

2 komentarze:

  1. Lubię pieczone warzywa. Marchewka jest najsmaczniejsza, moim zdaniem, ale pietruszka również ma w sobie to coś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz nadmiar pietruszki? To następnym razem zaproś mnie - całą schrupię Ci na surowo ... ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...