Składniki:
- ok. 1kg marchwi, ugotowanej na parze
- 2 małe cebule, drobno posiekane i zeszklone na 1 łyżce masła sklarowanego
- 3 kromki chleba razowego
- ok. 3/4l bulionu warzywnego (użyłam z kostki eko)
- garść startego sera żółtego (użyłam owczego)
- 2 łyżki kolendry suszonej
- 1 łyżka koperku /pietruszki zielonej
- 1 jajko
- 1 kopiasta łyżka mąki razowej orkiszowej
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
- buła tarta do obtoczenia
- olej do smażenia (użyłam z pestek winogron) lub masło sklarowane
Chleb namoczyłam w bulionie; odsączyłam i zmiksowałam na gładko w malakserze, przełożyłam do większej miski.
Marchew zmiksowałam w malakserze (niezbyt dokładnie) i dodałam do chleba; wymieszałam.
Do mieszanki marchewkowo-chlebowej dodałam zeszkloną cebulę, suszoną kolendrę i koperek oraz ser. Doprawiłam pieprzem do smaku, a następnie dodałam jajko i mąkę.
Z masy formowałam kotleciki, które następnie obtaczałam w bułce tartej. Smażyłam na oleju, a następnie układałam na papierze, by nieco odsączyć je z tłuszczu.
Prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń