Tym razem coś szybkiego. Nieco zdrowsza wersja tostów (używamy razowego chleba, najczęściej już nieco sczerstwiałego) z dodatkiem sera (każdy zalegający w lodówce się nada; u nas tym razem akurat był owczy) i czosnku niedźwiedziego. Do tego ketchup, jeśli ktoś lubi :)
Składniki:
- chleb razowy (użyłam domowego orkiszowo-żytniego), pokrojony w kromki
- ser żółty (u nas owczy), starty
- czosnek niedźwiedzi
- masło sklarowane (lub zwykłe; można pominąć)
- ketchup naturalny (ewentualnie) - do podania
Kromki chleba smaruję z jednej strony masłem sklarowanym (cienko). Układam je masłem do góry na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy się już przypieką - przewracam na drugą stronę, posypuję serem oraz czosnkiem niedźwiedzim; zmniejszam gaz pod patelnią i czekam aż ser się rozpuści. Zdejmuję z patelni i podaję zwykle z dodatkiem "domowego" ketchupu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz