piątek, 21 marca 2014

Tosty z patelni grillowej. Z dodatkiem owczego sera i czosnku niedźwiedziego


Tym razem coś szybkiego. Nieco zdrowsza wersja tostów (używamy razowego chleba, najczęściej już nieco sczerstwiałego) z dodatkiem sera (każdy zalegający w lodówce się nada; u nas tym razem akurat był owczy) i czosnku niedźwiedziego. Do tego ketchup, jeśli ktoś lubi :)

Składniki:
  • chleb razowy (użyłam domowego orkiszowo-żytniego), pokrojony w kromki
  • ser żółty (u nas owczy), starty
  • czosnek niedźwiedzi
  • masło sklarowane (lub zwykłe; można pominąć)
  • ketchup naturalny (ewentualnie) - do podania
Kromki chleba smaruję z jednej strony masłem sklarowanym (cienko). Układam je masłem do góry na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy się już przypieką - przewracam na drugą stronę, posypuję serem oraz czosnkiem niedźwiedzim; zmniejszam gaz pod patelnią i czekam aż ser się rozpuści. Zdejmuję z patelni i podaję zwykle z dodatkiem "domowego" ketchupu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...