Składniki na ciasto:
- 1.5 szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3-4 łyżki oliwy
- ciepła woda
Składniki na farsz:
- ok. 500g buraków, upieczonych i startych na grubych oczkach
- 100g sera feta, zgniecionego widelcem
- 2 jajka
- 2 łyżeczki chrzanu tartego (użyłam ze słoiczka)
- świeżo starty ser owczy
Zaczęłam jak zwykle przy tartach od przygotowania ciasta - wymieszałam mąkę z solą, dodałam oliwę, a następnie taką ilość wody by zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowałam je i umieściłam w foremce do tarty. Ponakłuwałam widelcem, a następnie podpiekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podczas gdy spód się podpiekał przygotowałam farsz. Buraki wymieszałam z chrzanem i serem feta, następnie wmieszałam do nich jajka. Farsz przełożyłam na podpieczony spód i umieściłam ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, tym razem na 25 minut.
Po wyjęciu tarty z piekarnika posypałam ją dodatkowo startym serem owczym.
wow, wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńno toż to boska tarta jest :)
OdpowiedzUsuń