Składniki:
- 2.5 szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam typ 2000)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżki oliwy
- ciepła woda
- kilka liści jarmużu, posiekanego
- kawałek sera owczego, drobno startego
- ser pleśniowy (niekoniecznie)
Składniki na sos:
- ok. 100g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi
Mąkę wymieszałam z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam oliwę oraz tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto (dokładna ilość zależy zawsze od użytej mąki - każda inaczej chłonie wodę, więc ciężko określić ile dokładnie należy jej użyć). Ciasto rozwałkowałam i przełożyłam na blachę.
Wymieszałam wszystkie składnika sosu i posmarowałam nim ciasto. Na sos położyłam starty ser oraz liście jarmużu. Pizzę wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Po wyjęciu na część pizzy położyłam kawałeczki sera pleśniowego.
Pizza palce lizać? Warto zamówić na title="Pizza Poznań">www.szybkapizza.pl". Gorąco polecam!
OdpowiedzUsuń