Kotlety, które bardzo zasmakowały mojej starszej córeczce. Do fasoli dodałam ugotowaną kaszę jaglaną, która została nam z poprzedniego dnia. W połączeniu z sosem pieczarkowo-koperkowym i sałatką wyszło bardzo smaczne danie :) Kotlety smażyłam na maśle sklarowanym, ale jeśli jesteś weganinem możesz użyć tłuszczu roślinnego.
Składniki (na ok. 11-12 kotletów):
- ok. 3 szkl ugotowanej czerwonej fasoli kidney
- ok. 1 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (niekoniecznie)
- 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
- bułka tarta do obtoczenia (użyłam mieszanki bułki tartej i mielonego siemienia lnianego)
Składniki na sos:
- ok. 350g pieczarek, obranych i pokrojonych w plastry
- pęczek koperku, posiekany
- 2-3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 3/4-1 szkl wody
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz ziołowy
Ugotowaną fasolę zmiażdżyłam tłuczkiem do ziemniaków (niezbyt dokładnie), dodałam do niej kaszę gryczaną oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawiłam solą i pieprzem. Z masy formowałam kotlety, które obtoczyłam w bułce tartej. Przed smażeniem schłodziłam je w lodówce przez ok. 2-3 godziny. Smażyłam na patelni z dodatkiem odrobiny masła sklarowanego.
Pieczarki udusiłam na łyżce sklarowanego masła, następnie dodałam wodę i przyprawy. Zagotowałam. Skrobię kukurydzianą rozmieszałam z odrobiną wody, dodałam do pieczarek. Ponownie zagotowałam i odstawiłam z palnika. Dodałam koperek oraz czosnek.
Kotleciki podałam polane sosem pieczarkowo-koperkowym z dodatkiem sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz