Składniki (na 12 babeczek):
- 2.5 szkl mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 2000)
- 1 łyżka karobu
- szczypta soli morskiej
- 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
- 1 szkl wydrylowanych wiśni (użyłam mrożonych)
- 1 jajko (użyłam ekologicznego)
- 1 i 1/3 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- 1/3 szkl oleju z pestek winogron
W misce wymieszałam wszystkie suche składniki wraz z wiśniami.
W innym pojemniku wymieszałam płynne składniki i przelałam je do suchych. Wymieszałam.
Ciasto przełożyłam do wyłożonej papilotkami formy do muffinów. Piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studziłam na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz