Składniki (na 12 babeczek):
- 2 szkl mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 2000)
- 1/2 szkl połamanych orzechów włoskich
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta anyżku
- 3 łyżki nierafinowanego cukru (użyłam trzcinowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 szkl soku jabłkowego
- 1/3 szkl oleju z pestek winogron
- do posypania: 1 łyżeczka cukru + 2 łyżeczki cynamonu
Składniki suche wymieszałam w misce. W drugim pojemniku wymieszałam wszystkie płynne składniki, a następnie przelałam je do suchych; wymieszałam.
Ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papilotkami. Posypałam mieszanką cukru i cynamonu.
Piekłam 17 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika studziłam na kratce.
wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI takie też były :) Szybko zniknęły w małych brzuszkach (i nie tylko w małych ;)
Usuń