środa, 30 października 2013

Słodko-słone wegańskie muffinki owsiane z pestkami dyni i syropem klonowym


Propozycja na drugie śniadanie. Skończyło nam się pieczywo, więc rano szybko upiekłam takie oto babeczki. Część z nich trafiła do śniadaniówki naszego przedszkolaka, inne prosto do brzuszków... Wszystkie zostały dobrze wykorzystane ;)

Składniki (na 12 szt.):
  • 1 szkl płatków owsianych (najlepiej nie błyskawicznych, tylko zwykłych)
  • 1.5 szkl mąki orkiszowej
  • 1/3 szkl uprażonych pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szkl oleju (użyłam z pestek winogron)
  • ok. 1.5 szkl gorącej wody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
Siemię lniane i płatki zalałam gorącą wodą. Odstawiłam na chwilę. W misce wymieszałam mąkę z solą, pestkami dyni i proszkiem do pieczenia.

Do namoczonych płatków i siemienia dodałam syrop klonowy oraz olej. Przelałam do suchych składników i porządnie wymieszałam.

Ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej 12 papilotkami.

Piekłam 20 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudziłam na kratce.

2 komentarze:

  1. takie zdrowe muffinki mogłabym zjadać na śniadanie każdego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pomieszania smaków :) A muffinki wyszły Ci super!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...