Jedna z moich ulubionych wersji risotta - z dodatkiem dyni hokkaido. Nie gotuję jej jednak tak jak tradycyjnie powinno się robić z risottem, chyba wykorzystuję technikę stosowaną przy pilafie -zalewam po prostu wrzątkiem i czekam aż się ugotuje, nie mieszam w trakcie gotowania. Nie mam czasu, żeby zrobić inaczej... Proste i szybkie jesienne danie.
Składniki (na 4-5 porcji):
- 1 szkl brązowego ryżu, namoczonego min. 4-5h
- ok. 60 dag dyni (użyłam hokkaido), pokrojonej w kostkę
- 1 duża cebula, posiekana w kostkę
- 2 łyżki oliwy (lub masła sklarowanego)
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- kawałek imbiru, drobno posiekany
- wrzątek (ok. 2 szkl)
- przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, lubczyk, kolendra suszona, kmin rzymski
Na oliwie zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek oraz imbir i pieprz ziołowy, a po chwili odcedzony ryż i dynię. Smażyłam wszystko ok. 7-8 minut, po czym zalałam wrzątkiem (tak by ryż był nieco przykryty), dodałam pozostałe przyprawy. Gotowałam na wolnym ogniu pod przykryciem, do czasu aż ryż wchłonął cały płyn.
fajnie doprawione :)
OdpowiedzUsuńdynię z ryżem bardzo lubię