środa, 9 października 2013

Żółto-zielona pasta do chleba. Z ciecierzycy i zielonej cebulki


Ostatnio ciecierzyca to moja ulubiona podstawa do robienia past do chleba. Tym razem miałam pod ręką zieloną cebulkę, obowiązkowo czosnek i olej. Ponieważ kupiłam w Lidlu bio olej z rzepaku postanowiłam wypróbować go w tej paście i okazało się, że bardzo dobrze do niej pasuje!

Składniki:
  • 1 szkl ugotowanej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 zielone cebulki, posiekane
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (użyłam bio) lub oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
Ciecierzycę umieściłam w malakserze i zmiksowałam, po czym dodałam do niej czosnek, cebulkę, sól oraz olej i jeszcze raz zmiksowałam (tak, by nie każda cebulka została zmiażdżona). Na końcu dodałam natkę pietruszki i wymieszałam. Przełożyłam do słoiczka.

Można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia (ale raczej szybciej zniknie; przynajmniej u nas aż tyle czasu nie wytrzymuje ;))

1 komentarz:

  1. Fajna ta pasta :) U mnie dziś również smarowidło z warzyw strączkowych: wybrałam jednak fasolę ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...