piątek, 7 lutego 2014

Warzywne stir-fry z zieloną soczewicą

Przygotowywałam farsz do pierożków  z zielonej soczewicy. Trochę mi jej zostało, więc postanowiłam ją wykorzystać w dzisiejszym daniu obiadowym. Ponieważ soczewica była nieco wodnista, dodałam do niej kilka łyżek płatków jaglanych. Do tego kolorowe warzywa podsmażone na maśle sklarowanym - jarmuż, marchew, cukinia, cebula i kukurydza. Smaczne i pożywne danie.

Składniki (dla 4-5 osób):
  • ok. 1 szkl ugotowanej zielonej soczewicy (ze sporą ilością wody, która pozostała z gotowania)
  • 3-4 łyżki płatków jaglanych
  • 2 małe czerwone cebule, pokrojone w kostkę
  • kawałek imbiru, startego lub zmiażdżonego
  • 1 marchew, pokrojona w słupki
  • 1 mała cukinia, pokrojona w słupki
  • kilka liści jarmużu, posiekanego
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3-4 łyżki masła sklarowanego
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Soczewicę wraz z wodą wrzuciłam na patelnię, na której wcześniej rozpuściłam łyżkę masła sklarowanego. Kiedy się zagotowała dodałam do niej płatki jaglane. Doprawiłam i odstawiłam z gazu, by płatki wchłonęły nadmiar wody.

Pozostałą część masła rozpuściłam na drugiej patelni. Dodałam cebulę oraz imbir. Chwilę podsmażyłam, a następnie dodałam marchew, po 2-3 minutach cukinię, a po kolejnych 2-3 minutach jarmuż i kukurydzę.

Warzywa i soczewicę z płatkami przełożyłam na talerze.

1 komentarz:

  1. Taki obiad to ja poproszę! Uwielbiam wielowarzywne dania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...