czwartek, 16 października 2014

Razowe świderki z kalarepką w sosie pomidorowym


Przepyszne danie, które wszystkim nam smakowało (jako, że lubimy makarony ;)) Tym razem do świderków przygotowałam sos pomidorowy z dodatkiem duszonej kalarepki i pora, przyprawiony kminem rzymskim, czosnkiem oraz czarnuszką. Pycha!

Składniki (na 4 porcje):
  • ok. 300g razowego makaronu świderki, ugotowany al dente (albo innego ulubionego makaronu, ważne by był z mąki razowej)
  • 1 por, biała część posiekana w półkrążki
  • 1 kalarepka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • ok. 100g przecieru pomidorowego (użyłam domowego)
  • odrobina wody
  • przyprawy: sól morska, czarnuszka, 2 ząbki czosnku - zmiażdżone, kmin rzymski
Sklarowane masło rozpuściłam, dodałam pora oraz kalarepę. Podlałam nieco wodą i dusiłam warzywa aż kalarepa zmiękła (ale nie rozpadała się!). Następnie dodałam przecier pomidorowy i przyprawy. Wymieszałam z ugotowanym makaronem i podałam.

3 komentarze:

  1. O widzisz, lubię makaron w każdej postaci i lubię kalarepkę, ale jeszcze nigdy to warzywo nie znalazło się u mnie w sosie do makaronu, muszę się zainspirować tym połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! U nas też pierwszy raz tak kalarepa została użyta i muszę przyznać, że z powodzeniem ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...