Przepyszna pizza! Dynia dobrze się upiekła w krótkim czasie, bo cieniutko ją pokroiłam i dodatkowo zamarynowałam przez ok. 30 minut. Słone oliwki złamały nieco słodki smak dyni. Wszystkie smaki podkreślił użyty w marynacie i sosie imbir. Pewnie jeszcze nie raz ją powtórzę... :)
Składniki na ciasto:
- 1.5 szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)
- 1 szkl mąki razowej żytniej (użyłam typu 2000)
- 0.5 szkl mąki kukurydzianej (najlepiej z niemodyfikowanej kukurydzy)
- 0.5 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru nierafinowanego
- 25g świeżych drożdży
- woda
Składniki na sos:
- ok. 100g przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
- 1-2 łyżki wody
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- kawałek imbiru, zmiażdżony
- 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
Składniki obłożenia:
- 1/4 dyni hokkaido, obranej
- 1 cebula, posiekana w pióra, przelana wrzątkiem
- kilka czarnych oliwek, pokrojonych w ćwiartki
- kawałek koziego sera (ok. 50g), startego na grubych oczkach
- marynata do dyni: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku (zmiażdżony), kawałek imbiru (zmiażdżony)
Zaczęłam od przygotowania zaczyny drożdżowego - drożdże pokruszyłam do szklanki, dodałam cukier, które rozpuściłam w odrobinie wody. Następnie dodałam trochę mąki, wymieszałam i odstawiłam by drożdże ruszyły (na 10-20 minut, w zależności od temperatury otoczenia).
W dużej misce wymieszałam wszystkie rodzaje mąki, dodałam sól, a następnie dodałam zaczyn drożdżowy, oliwę i taką ilość wody by powstało elastyczne, niezbyt twarde ciasto. Zagniotłam i odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W trakcie wyrastania ciasta przygotowałam sos, mieszając wszystkie potrzebne składniki.
Dynię pokroiłam w cienkie paski za pomocą obieraczki, wymieszałam ją z marynatą i odstawiłam do lodówki.
Gdy ciasto wyrosło przełożyłam je na blachę, posmarowałam sosem, posypałam startym serem, a następnie obłożyłam zamarynowaną dynią, cebulą oraz oliwkami. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 17 minut.
Bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuń