poniedziałek, 27 października 2014

Zapiekanka z kaszy gryczanej i pieczarek. Z białym sosem


Pyszna zapiekanka z kaszy gryczanej i pieczarek z dodatkiem białego sosu (niby beszamelu, ale zrobionego z mleka roślinnego i skrobi kukurydzianej, z dodatkiem płatków drożdżowych, które nadają nieco serowego posmaku). A do tego, dla przełamania smaku (sos z mleka owsianego jest nieco słodkawy) - kiszona kapusta z marchewką. Sosu nie widać, bo praktycznie cały został wchłonięty przez kaszę.

Składniki (dla 4-5 osób):
  • 2 szklanki niepalonej kaszy jaglanej
  • ok. 500g pieczarek, obranych i posiekanych w plastry
  • 3 łyżki masła sklarowanego
  • ok. 500 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 2 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej (najlepiej z niemodyfikowanej kukurydzy)
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • przyprawy: sól morska, czosnek niedźwiedzi, cebula suszona, pieprz ziołowy
Kaszę ugotowałam w 4 szklankach wody. Odstawiłam.

Pieczarki usmażyłam na 1 łyżce masła sklarowanego. Odstawiłam.

Pozostałe masło sklarowane rozpuściłam, wrzuciłam do niego skrobię kukurydzianą, którą następnie zalałam mlekiem. Gotowałam ciągle mieszając. Po zagotowaniu doprawiłam solą morską, czosnkiem niedźwiedzim, suszoną cebulą i pieprzem ziołowym. Do sosu dodałam płatki drożdżowe.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowałam 3-4 łyżki sosu. Następnie wyłożyłam połowę kaszy jaglanej, a na niej połowę pieczarek, które polałam połową sosu. Ponownie zrobiłam warstwę kaszy, pieczarek i przykryłam je resztą sosu.

Zapiekankę wstawiłam do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 45 minut. Podałam z surówką z kiszonej (po raz pierwszy w życiu przeze mnie) kapusty i marchewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...