Składniki na ok. 20 niedużych placków:
- 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 jajka, najlepiej z chowu ekologicznego
- 2-3 łyżki mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- przyprawy: sól morska, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka
- masło sklarowane do smażenia
Ponadto:
- pasta z prażonego słonecznika i cebuli (przepis tutaj)
- ulubione kiełki (u nas rzodkiewki)
Kaszę jaglaną zmiksowałam w malakserze z jajkiem. Doprawiłam solą, czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Smażyłam na złoty kolor na sklarowanym maśle.
Podałam z pastą z prażonego słonecznika (w wersji bardziej dietetycznej - cebula nie została usmażona, a ugotowana w bardzo małej ilości wody z dodatkiem kurkumy; wody w garnuszku miałam tyle, by przykryła cebulę; dodałam do zmielonego słonecznika wraz z wodą i jeszcze raz zmieliłam) oraz z kiełkami rzodkiewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz